DUFTGUIDE

Har du noen gang lagt merke til hvor ofte det er snakk om en symfoni av dufter?

doftguide_sida

Referansen er nærmere på hånden enn hva man kanskje tror. I parfyme verden akkurat som i musikken, handler det om noter som skal harmonisere med hverandre. Her kan du fordype deg i en verden av noter.

Toppnoter

Dufteelementer som oppfattes direkte ved bruk av parfyme. Toppnoter består av små lette molekyler som fordamper raskt, det er disse som former det første inntrykket av parfymen. Sitron, bergamott og grapefrukt er vanlige toppnoter, samt bær og duftende urter som salvie og lavendel.

bergamot_svartpeppar_barnsten

BunnoteR

De siste duftelementene gjør seg til kjenne når hjertenotene begynner å avta. Til sammen blir hjerte- og bunnotene parfymens hovedtema. Bunnotene gir dybde og substans til en parfyme og oppfattes vanligvis ikke etter omtrent en halv time etter påføring. Vanlige bunnoter er vanligvis rike av aromaer fra sedertre, sandeltre og eikmose. Det inkluderer også vanilje, patchouli, rav og musk.

vetiver_tonka_vanlij

Hjertenoter

Like før toppnotene forsvinne trer hjertenotene, eller mellomnotene inn. De danner parfymens hjerte og maske av den første duften av bunnotene som noen ganger kan oppleves som litt ubehagelig bare i begynnelsen, men som blir lettere etter en stund. Blant hjertenotene inkluderes ofte blomster som geranium, neroli, rose og jasmin. Selv sitrongress, ylang ylang, koriander og muskat er vanlige hjertenoter.

viol_ylang_ceder_geranium

EDT - Hva er det?

Hva er forskjellen mellom parfyme, EdT og EdP? Begrepet har vært med på delingen mellom dufter, alkohol og vann å gjøre. Parfyme har den høyeste konsentrasjon av duftstoffer mellom 15 til 40 prosent. Deretter i synkende rekkefølge; Eau de Parfum (EdP), Eau de Toilette (EdT), Eau de Cologne (EdC). Jo høyere konsentrasjon, jo lengre holder duften seg på huden.

Eu de Parfum inneholder omtrent 15 prosent og duften forblir i omtrent åtte timer mens Eu de Toilette inneholder ca. 10 prosent av aromaer og blir omtrent fem timer på huden. Disse faktorene gjenspeiler prisforskjellen. Men ikke glem at selv din egen duft og hudens pH-verdi har en avgjørende rolle i hvor lenge en duft forblir på kroppen.

Sporty

Din aktive og mobile livsstil vil tillate at du med fordel kan satse på dufter basert på frisk sitrus. En eksplosjon av livgivende energi i form av grapefrukt og bergamott løfter ditt sinn og gir deg mer energi. Fortrinnsvis med tre og harpiks i bunnoter, som gir parfymen en luksuriøs utseende og minner om seiling ved middelhavskysten.


Oriental

Orientalske dufter har ofte dominerende toner av rav, moskus, vanilje, eksotiske harpiks og tre. Ofte med eksotiske blomster og krydder. De er ofte berusende med varme og sensualitet.

Gourmand

De gourmandiske parfymer dufter ofte som noe "spiselig" eller som "dessert", som både lukter tonkabønner og vanilje er vanlige funksjoner. Syntetiske dufter blir anvendt i større grad enn andre kategorier.

Treaktig

Tre finnes i de fleste parfymer, selv den skarpe og friske duft trenger en base å stå på. Sandeltre, bjørk eller bark er ideelt å se etter når du har satt til side sommerens dufter og høsten er på vei. Treaktige dufter er varme, har en jordnær tone og ofte opplevd som tørre. Noter av tre, lær, mose og urter gir ofte en dimensjon av dybde til en duft og passer de som har mørkere egenskaper.

Fougère

Fougèreparfymer er en blanding av dufter, der toppnotene ofte er søte med duft av lavendel. Eikemose er den mest karakteristiske ingrediensen i en Fougèredoft.