Forberedelse

Forbered huden ved barbering

Gj-om-skäggolja-best-test

Man pleier å si at ”preparation is everything” og det fins få anledninger da det er så viktig å preparere som ved barbering. Å forberede huden ved å myke opp skjeggstråene og få dem til å reise seg lettereeär grunnleggende for at barberingen skal bli både mer behaglig og enklere . Og om du får til barberingen på rett måte fungerer den også som en effektiv peeling ved at du med høvelen eller baberkniven også tar bort litt av det øvre lagret med døde hudceller. Barbering kan altså gi deg en fin og forbedret hud om du gjør rett, men om du angriper skjeggstråene på en slurvete og feilaktig måte utsetter du isteden huden for unødvendige påkjenninger. Noen har sagt at tørrbarbering (det vil si å barbere seg på tørr hud uten noen form for forberedelser med skumm eller olje) kan sammenlignes med å dra en ødelagt glassbit over huden og det får vel sies å være en beskrivelse så god som noen.

Huden er vårt største organ og dets fremste oppgave er å beskytte våre indre organ mot omgivelsene. Mannens hud er 24 procent tykkere enn kvinnens og har mer fasthet og elastisitet og dette gjør at vi menn som regel ikke angripes i samme omfattning av rynker og linjer som det motsatte kjønnet – vår hud inneholder mer kollagen. Men alt er som kjent relativt og beroende på genetikk, hva vi spiser, drikker, røyker (eller ikke) samt behandler vår hud i vår hverdag kan dette raskt påvirkes. I dette ingår hvordan vi tar hånd om huden i forbindelse med både barbering og rengjøring.

Forarbeidet er nøkkelen till ett fint resultat.

Derfor er det – som altid – forarbeidet som er nøkkelen til et fint resultat. Et rent ansikt før du barberer deg minsker nemmelig risken for irritasjoner og betennelser i huden. Og ettersom huden til daglig utsettes for urenheter i form av ytre forurensing og smuss så er det viktig å holde den ren. Og om du renser huden på kvelden også før du legger deg (ikke bare på morgenen) holder den seg fresh lengre.

Din beste allierte i din barberingsforberedelse er kort og godt: varmt vann. Derfor er det mange som barberer seg rett etter dusjen– det hete vannet kombinert med fukten i baderommet er for mange den optimale inledningen på rengjøringsprosessen. En del velger å legge ett håndkle som de har lagt i varmt vann over ansiktet isteden. Et annet velkjennt tips er å legge håndkleet i mikroen i cirka 45 sekunder for å oppnå samme effekt. Det føles litt ekstra herlig, men for mange er alt dette overkill – til hverdags holder det med det varme vannet som du bruker i forbindelse med din daglige ansiktsrengjøring.

Hudrengjøring

Å begynne dagen med å massere ansiktet med din vanlige håndsåpe er ikke noen vellykket strategi om du ikke er en rabiat motstander til skimrende ungdommelig hud. Håndsåpe er som regel uttørkende, da såpen er basisk og huden er surere; man får en ubalanse i PH- verdien din. Vanlig såpe er altså for hendene, ikke noe annet.

Nei, ansiktet ditt fortjener en helt annen behandling og i dag fins det flere alternativ i form av rensemiddel i gel- eller kremform, avhengig av hvilken hudtype du har og hvilken fase du befinner deg i livet. En bra rengjøringsgel som passer alle hudtyper er Dermalogicas Special Cleansing Gel. Om du har fet hud fins det også såpelignende artikler som ikke inneholder vanlig såpe, for eksempel Clarins Men Active Face Wash, samt gel som Recipes Facial Cleanser og Bulldogs Original Face Wash, rengjøringsprodukter som er både djuprengjørende og motvirker glinsende hud. For tørr og moden hud passer det bra med en ansiktsvask som Dermalogicas rensemelk Essential Cleansing Solution, som minsker risken for uttørkning.

Vanlig såpe er altså bare for hendene og ikke noe annet!

Skrubb gjerne huden med en form av peeling, også kalt eksfoliering, en eller to ganger i uken for å fjerne døde hudrester slik at nye hudceller kan skapes (men ikke for ofte, det kan bli irriterende for huden). En skrubblotion, for eksempel Dermalogicas Skin Prep Scrub, inneholder fine korn som sliper huden og skal appliseres på fuktig hud med myke sirkulerende fingerbevegelser. Vær nøye med å ikke gnugge hardhent når du masserer inn den, om du ikke vil ha en rød og øm hud. Fokuser på T-zonen (panne og nese) samt hake og hals men unvik området rundt øynene, da huden der generellt er for tynn og sensitiv ettersom den ikke inneholder de talgkjertler som fins i resten av ansiktet. Skyll deretter av peelingen med varmt vann. Om du vet at din hud er oversensitiv og lett blir irritert kan et tips være å velge en kjemisk peeling med for eksempel fruktsyre eller salicylsyre i. Legg den på huden, la den virke en stund og skyll deretter av som vanlig.

Bra scrub-produkter lages av blant annet Bulldog, Dermalogica og Molton Brown, men som med rengjøringskremer fins det i dag et stort utvalg på markedet – så det er bare å prøve seg fram etter hva ens lommebok tillater.

Pre-shave

Det fins tre forskjellige typer av pre-shaveprodukter på markedet: olje, lotion og gel. Alle brukes og appliseres på samme måte og er spesiellt bra for deg som har lett for å få irritert, rød og sensitiv hud i forbindelse med barbering. Mange kjenner at så kalte pre-shaveprodukter ikke tilfører noe vesentlig for barberingen mens andre mener at de hjelper til med å skape det ekstra glidet, enten man bruker dem separat eller i kombinasjon med barbersåpe eller barberkrem. Det er altså en ren smaksak men for den med sensitiv hud så er oljene bra som en ekstra beskyttende barriære mot huden uten at barberingen for sakens skyll blir dårligere.

Produktene skal masseres inn i det våte skjegget – gjør gjerne dette i dusjen og la det sitte i en stund, eller smør dem inn i ansiktet når det er vått og fuktig fra varmt vann før du applisrere barberskummet. Når det gjelder pre-shaveoljer bør du tenke på å anpasse ditt valg av olje etter hvilken type av barberingsverktøy du bruker: Om du tilhører dem som foretrekker en tradisjonell barberhøvel (en så kalt safety razor) bør du bruke en mellomtykk olje som Truefitt & Hills Ultimate Comfort Pre-Shave Oil mens en gammeldags barberkniv eller shavette krever den tykkeste varianten av olje, for eksempel American Crews Ultra Gliding Shave Oil. Du som bruker en vanlig flerbladshøvel fra Gillette bør bruke en tynn barberolje som L’Occitanes Cade Shaving Oil så ikke olje og skjeggrester setter seg fast i bladene.

barberskum og barbergel

Har du myke skjeggstrå og ikke så kraftig skjeggvekst kan ferdig barberskum i aerolsolboks eller barbergel være en tenkbar løsning. Rist boksen nøye og trykk ut skummet på vått skjegg. Fordel det med hendene og masser inn. La det deretter virke en stund slik at skjeggstråene blir myke.

Hva er forskjellen på barberskumm og barbergel? Tja, generellt så kan man si at gelen er mer fuktgivende og snillere mot huden samt har en mer oljet konsistens og derfor er det mer underlettende for barberingen. Om man holder på med presisjonsbarbering så er det en fordel å bruke barbergel da den er transparent, så det er lettere å se hvor man barberer. Som med barberskumm på boks så mener mange at det passer best til multibladshøvler. Et eksempel på en bra barbergel er American Crew, Recipe For Men og Truefitt & Hill No. 10.

lödder_1

Om du har kraftigere skjeggvekst og tykke skjeggstrå der det kreves en mer hudnære barbering bør du velge et annet alternativ enn barberskumm, da det inneholder altfor mange luftbobbler (selv om det fins bra barberskumm i merket Proraso) - det gjelder ikke minst om du bruker en tradisjonell barberhøvel med skarpe blad. Selv om barberskummet først kan likne det innarbeidede skummet fra barberkrem og barbersåpe, er det en dramatisk kvalitetsforskjell når det handler om konsistens, densitet og beskyttelse for huden. Unvik spesiellt de billigere barberskummene da de inneholder så mye luft at de ikke gir nok beskyttelse til huden: her er det dessverre reglen "du får hva du betaler for" som gjelder. 

barberkrem, barbersåpe, barberskåler

Forskjellen mellom barberkrem og barbersåpe ligger i skummets opprinnelige konsistens og i hvordan de brukes. Barberkrem er en tykk krem som fins på både tube og boks (vanlig boks, ikke med luft og aerosol) - hva man foretrekker en en smaksak, men tuben har den fordelen at den er mer hygienisk. Det er litt lettere å få til et skum med krem enn med barbersåpe, men den største forskjellen ligger nok i at du med en krem kan velge mellom å bruke børste eller fingrene når du jobber fram skummet. Bra merker er klassiske  Truefitt & Hill og Taylor of Bond Street samt lukseriøse og ærværdige Floris og Penhaligon’s (som begge også gjør fine barbersåper). Om man er nybegynner kan barberkrem være et veldig bra alternativ.

Barberkremene og såpene er fullspekket med vitaminer og velgjørende stoffer for huden.

Til en barbersåpe må du derimot uten untak bruke en barberkost; såpen er nemlig alltfor hard i konsistensen for at man skal få til et skumm med fingrene eller på annen måte. Barbersåper kan også kjøpes i alt-i-et pakker, liggende i en ferdig treskål - da behøver du ingen ekstra barberskål, det er bare å bruke kosten direkte i den ferdige såpen med skål. Til disse fins også refillsåper slik at du kan spare den elegante skålen, som ofte er av teak.

borstar

Både barberkremer og såper fins i forskjellige dufter, alt fra sandeltre, mandelolje og lavendel for en ekslusiv effekt til uparfymerte, nøytrale varianter. Duftene er sjelden så sterke eller fremtredende at de overskygger din eau de toilette eller after shave, men for den som har irritert eller ekstremt parfymesensitiv hud kan de uparfymerte variantene være et bra alternativ. Barberkremene og såpene er også fullspekket med vitaminer og velgjørende stoffer for huden. 

Som nevnt ovenfor kommer en del barbersåper med ferdige skåler i teaktre, men om du vil kjøpe din såpe uten - og naturligvis om du velger å bruke en krem - så fins det bra, billige skåler på markedet. Blant annet Benjamin Barbers skåler i rustfritt stål er populære og billige, og passer dessuten veldig bra i størrelse til de fleste såper.

BARBERKOSTER