Barbering 

Kampen mot den stadige hårveksten har mannen utviklet to våpen: våtbarbering og tørrbarbering. Tørrbarbering, det vil si barbering med barbermaskin, er den raskeste metoden og gir for mange et fullgodt resultat. I dag finnes det også barbermaskiner som gjør grensene mellom våt- og tørrbarbering mer utflytende, siden maskinene også kan brukes i dusjen. Du som alltid ønsker best mulig resultat, bør absolutt velge en skarp barberhøvel og et godt barberprodukt i stedet for barbermaskin. Barberhøvelen kommer nærmere huden, og gir deg en glatt og jevn barbering. Våtbarbering tar lenger tid og krever mer trening, men resultatet blir desto bedre.

sa_rakar_du_dig_1

Barberhøvelen

Først og fremst behøver du en bra barberhøvel. Mange menn er fornøyde med Gillette, men synes at bladene forbrukes raskt og er for dyre. Til dem anbefaler vi barbehøvler fra tyske Merkur. Merkur produserer klassiske dobbeltbladshøvler (safety razors) som gir en fantastisk nære barbering. Høvlene er tunge og av gedigen stridsvognskvalitet! Den kan være at du behøver å justere teknikken en smule når du bytter til Merkur, høvlene deres barberer nemlig best på strekt hud og med minimalt trykk.

Om du er fornøyd med Gillette skal du selvfølgelig fortsette med det. Gillettes høvler er laget i plast og gummi og veldig holdbare. De er dessuten veldig enkle å bruke.

Barberkniven

Fortsatt finnes det (ekte) menn som mestrer kunsten å barbere seg med barberkniv. Barberkniven er svært hvass, og det er en meget risikabel måte å bli kvitt skjeggstubbene på. Men hvis du vil ha den tetteste og beste barberingen som det er mulig å få til, bør du satse på å lære deg denne edle kunsten. Vi anbefaler at du rådfører deg med en erfaren barberer for å få kyndig veiledning.

bb-aftershave-black-oak

Barberskum, barberkrem, barbersåpe, barbergelé og barberolje

For å lette barberingen og unngå kutt og sår, er det viktig alltid å bruke et godt barberprodukt. Det finnes fem typer barberprodukt: barberskum, barbergelé og barberolje. Hvilket produkt man bør bruke, er helt individuelt, og derfor får du her noen tips for å kunne velge riktig.

Barberskum
Hvis du ikke har spesielt kraftig skjeggvekst og skjeggstråene er forholdsvis myke, er barberskum et godt alternativ for deg. Rist alltid flasken/boksen før du trykker ut skummet. Påfør rikelig med skum, og la det virke i noen minutter før du begynner å barbere deg, slik at skjeggstråene mykes godt opp.

Barberkrem
Barberkrem er en tykk krem som med hjelp av en barberkost vispes opp til et kremet skum. Man kan også massere opp skummet med fringrene direkte på ansiktet. Utseendemessig er det ikke noen større forskjell på det håndvispede skummet som du får av barberkrem og ferdig barberskum som du trykker ut fra en flaske, men kvalitetsmessig er forskjellen enorm. Under ser du våre favoritter blant barberkremer.

Barbersåpe
En barbersåpe ser ofte ut som en håndsåpe, men inneholder ingredienser som gjør at ansiktshuden ikke tørkes ut og at barberhøvelen glir lettere. På den måten minimeres muligheten for hudirritasjoner etter barbering. Barbersåpen brukes sammen med en barberkost og gir et skum som minner om det fra barberkremen. Les mer om skummet her.

Barbergele
Barbergelé passer best til normal og kraftig skjeggvekst. Konsistensen er tykkere og mer oljet enn barberskummet. Fordel barbergeleen i begge hendene, og påfør et tynt lag som du lar virke i et par minutter. Dermalogica Invigorating Shave Gel er en perfekt barbergelé som lindrer og demper irritasjoner. 

Barberolje
Ved riktig bruk er det barberolje som gir den beste og mest hudnære barberingen. Oljen er drøy i bruk, og det trengs bare noen få dråper for å myke opp skjegget. Påfør oljen på forhåndsvætet skjegg, og begynn deretter å barbere med én gang. Når huden kjøles ned, kan barberhøvelen gå litt tregere. Skvett litt varmt vann i ansiktet, så vil oljen begynne å virke igjen. Pass også på at du skyller barberhøvelen for hvert drag, for ellers har oljen en tendens til å tette igjen høvelen. Truefitt & Hill Ultimate Comfort Pre-Shave Oil er en effektiv barberolje som også inneholder vitamin E, som hjelper huden å holde seg ung og frisk.

Barberingen

Først og fremst, ta det med ro når du barberer deg. Det er et knivblad du holder mot strupen, og den vanligste årsaken til sår og skader er at man har det for travelt.

5 enkle trinn:

1. Barber deg alltid direkte ettter eller i forbindelse med at du dusjer. Det varme vannet myker opp og utvider skjeggstråene, og gjør barberingen smidigere og mer behagelig. Begynn med å lære å kjenne skjeggveksten din ved at du drar fingertuppene over skjeggveksten. Dette er viktig fordi du må vite hvilken retning skjeggstråene vokser i, og hvor skjeggveksten er tykkest. Fukt ansiktet med varmt vann, men ikke for varmt siden det kan skade huden. Når skjeggstråene varmes opp, sveller de opp og blir mykere.
2. Påfør det barberproduktet du har valgt. Bruker du barbergelé eller barberskum, bør du la det sitte i en liten stund før du begynner selve barberingen.
3. Begynn å barbere der skjeggveksten er tynnest. Ofte innebærer det at man begynner på sidene av ansiktet, fortsetter til halsen, og avslutter med partiet rundt munnen, haken og under haken. Barber med hårretningen, og strekk huden ved hjelp av den ledige hånden. Dra med små og rolige drag. På den måten reduserer du faren for kutt og sår.
4. Når du har barbert deg etter alle kunstens regler, skyller du ansiktet med lunkent vann og tørker deg med et håndkle. Klapp ansiktet forsiktig tørt med håndkleet i stedet for å gni. Hvis du gnir, blir hudens elastisitet redusert og de synlige aldringstegnene fremskyndes.
5. Avslutt med barberbalsam, for eksempel Dermalogica Post-Shave Balm men unngå barbervann og preparater som inneholder mye alkohol siden det kan irritere og tørke ut huden.

Barberbalsam

Sår og kutt

Av og til skjer det at man har det for travelt og trykker for hardt, og resultatet er et kutt som tilsynelatende aldri vil slutte å blø. Noen forsøker å stoppe blødningen med papir, mens andre plastrer halve ansiktet. Smarte menn ligger alltid et steg foran. Alunstiften er en fantastisk oppfinnelse som inneholder kaliumaluminiumsulfat som stopper blødningen umiddelbart og strammer huden. Dra stiften over kuttet, og vips, slutter det å blø. Det svir en smule, men akkurat som med kuttet selv er det snart bare et vagt minne.

Tips fra coachen

Du har allerede fått mange gode tips for å lykkes med barberingen. Det viktigste for en god barbering er å bruke riktig verktøy og at skjeggstråene blir myke. En enkel måte å sikre at skjeggstråene alltid er myke på er ved å vaske ansiktet i varmt vann med Clarins Men Active Face Wash. Clean inneholder sitronolje som sitter igjen en stund også etter at du har vasket bort skummet. Sitronoljen bidrar til å myke opp skjeggveksten, og gjør dermed barberingen lettere.