Barberingens knivskarpe mester

av Fredrik Bengtsson

Maskulinitet og skjegg har alltid gått hånd i hånd. Kanskje det er derfor høvelen vekker slike ambivalente følelser hos menn – for hva er vel mer maskulint enn å barbere av seg skjegget med stødig hånd og en sylskarp kniv? Gents ser nøye på Iwasaki Tamahagane Kamisori, verdens skarpeste barberhøvel, smidd fra samme stål som de legendariske samuraisverdene, i henhold til gamle japanske tradisjoner.

tamahagane_1140x545_1

Knivene har ofte vakre skaft av horn og eksklusive tresorter. For de skarpeste brukerne er allikevel ikke skaftets materiale eller dekor det mest interessante. De som leter etter det fineste og sjeldneste, ser heller nærmere på bladet. Kvalitetskniver har vanligvis stål fra Solingen i Tyskland, Sheffield i England eller fra gruver i Nord-Sverige. Sistnevnte er internasjonalt kjent som "Swedish Steel". Alle områder har sin egen historie, forskjellige fordeler og tilhengere. Akkurat like vanskelig som det er for entusiaster å bli enige om hvilke av regionene som lager de beste knivene, er det lett å bli enige om at det er én som slår dem alle når det kommer til førsteklasses håndverk og utrolig skarphet – det japanske samuraisverdet.

Samuraienes lange sverd, katana, er laget av Tamahagane-stål, utvunnet fra sand. I sin groveste form, er dette stål av lav kvalitet med mange urenheter. Stålet er tilvirket gjennom en lang og omstendelig prosess, hvor jernstøv tilsettes stål hvert tiende minutt over en periode på 36-72 timer. De japanske smedene lærte seg å damaskere stålet gjennom å kaste ut stålet og smi det sammen igjen, en prosess som ble gjentatt 16 ganger. Hver gang ble flere urenheter fjernet, kvaliteten ble jevnere og antallet lag ble doblet til sverdet til slutt bestod av 65.536 lag med stål. Bare ett slag for mye, og stålet risikerer å gå tilbake til sin homogene form.

tamahaganeKousuke Iwasaki / rå klump med Tamahagane-stål / Iwasaki Tamahagane 2chogake

Under produksjonen ble smeden tvunget til å balansere hårfint mellom skarphet og styrke. Dette skjer under herdingen, når stålet varmes opp og deretter avkjøles på ny. Hardere stål er skarpere, men fortsatt skjørt. Mykere stål er holdbart, men det holder skarpheten like lenge. I Vesten gikk smedene for en middelvei, de lagde stål som var helt passe skarpt og helt passe holdbart. De japanske smedene hadde allerede jobbet hardere enn sine europeiske kolleger med å skape rent stål, og de nektet å inngå kompromisser. I stedet utviklet de en teknikk hvor de varmet opp stålet, dekker til alt, bortsett fra den delen som ligger nærmest kanten, med flere tykke lag med isolerende leirpasta, før det ble nedsenket i vann. Eggen ble raskt herdet under avkjølingen, mens bladet ble mykere og mer holdbart. De japanske smedene ble mestere i metallurgi.

Iwasaki Tamahagane Kamisori er knivenes svar på et samuraisverd. Den er laget av samme stål som de legendariske samuraisverdene og med en herding som er laget for å skape den ultimate barberkniven, produsert av smia Sanjyo Seisakujo med like kompliserte metoder, da som nå. Bare halvparten av forsøkene resulterer i en ferdig kniv. Den som klarer seg gjennom alle stegene i den kompliserte produksjonsprosessen og gjør seg fortjent til smias stempel er sannelig et mesterstykke innen utsøkt håndverk. Og det sies dessuten at dette er verdens skarpeste barberhøvel.

Smias grunnlegger, Kousuke Iwasaki, har viet sitt liv til Japans nasjonalskatter. Fast bestemt på å lære seg å mestre produksjonen av Tamahagane-stål, forlot han universitetet i Tokyo med to grader i litteratur og metallurgi å bli lærling for en mester. Etter selv endelig å ha blitt erklært mester, startet Kousuke-san sitt eget verksted, der han utviklet Tamahagane-barberhøvelen, en ekstremt sjelden og verdifull del av japansk historie. Kunnskapen har gått i arv og blitt overført til sønnen Shigeyoshi Iwasaki-san og deretter Ryuichi Mizuochi-san, som i dag produserer Tamahagane-kniven. Det er slik de japanske tradisjoner og kunnskap overleveres og bevares.

Iwasaki Tamahagane Kamisorin har blitt en legende. Med sin rå egg og upolerte overflate, utstråler den en sjarmerende glans. Den er ikke verdens dyreste barberhøvel, men den er utvilsomt den mest eksklusive og etterspurte barberhøvelen.

Les gjerne Gents guide til barbering med barberhøvel.