barberkniv for nybegynnere

Teknikk og tips

Hvis du går til en barbershop, er det mest sannsynlig at du blir barbert med en såkalt shavette - det vil si en barberkniv med utskiftbare skarpe doble blader. Men kanskje du vil ta steget og prøve en tradisjonell barberkniv, der det handler om mer enn bare en effektiv barbering, det handler om følelsen av å ta del i et historisk ritual og ekte håndverk? Her tar vi en titt på nybegynnerens barberkniv - hva du bør tenke på når det gjelder pleie, tips og barberingsteknikker.

rakkniv-kullaberg

Det er viktig å huske på at en barberkniv (en såkalt "cut-throat" eller "straight razor") ikke er noe du "bytter opp til" fra en shavette - følelsen er så annerledes fordi bladet er håndsmidd av karbonstål og dermed veldig forskjellig fra et utskiftbart rustfritt stålblad. Slipingen er helt annerledes, og det samme er opplevelsen, noe som kan være forvirrende for den erfarne shavette-brukeren.

Du velger en shavette fordi du vil ha ekstrem skarphet og rask effektivitet - en cut-throat fordi du har en kjærlighet til de gamle ritualene rundt dette historiske verktøyet, som krever tid, omsorg og interesse. Derfor er det viktig å tenke gjennom valget av kniv - det er et spørsmål om smak, men også begrensningene i lommeboken og utformingen av bladet. Dette er et eksklusivt verktøy som vil være din følgesvenn for livet.

LES MER OM Å VELGE RIKTIG BARBERKNIV

 

forberedelse: stropping

Før hver barbering bør du begynne med å kjøre kniven over en lærstropp for å jevne ut ujevnheter i bladet (tenk på en slakter eller kokk som kjører kokkekniven over et brynstål for å få optimal effektiv sliping). Stropper kommer i forskjellige varianter, men læret er ofte fra en ku, bøffel eller kalv. Bestem deg for om du vil ha en enkel stropp eller en dobbeltsidig stropp med lerret på den ene siden. I sistnevnte tilfelle bruker du den grove siden først (lerret) og avslutter deretter med skinnsiden. Hvis du har en ensidig stropp, bør du bruke den blanke siden, som er skinnsiden.

Første gang du bruker stroppen, og deretter med jevne mellomrom, bør du bruke litt lærfett / stroppepasta som du smører med hånden eller en klut. Dette vil forhindre at stroppen tørker ut og sprekker, og gir det bedre glid under stroppingen. Hold øye med hakk eller riper i skinnet - hvis de ikke kan fjernes, bør du vurdere å skaffe en ny, da hakk kan skade bladet!

Det finnes både smale og brede stropper, og de bredere XL-versjonene er populære blant nybegynnere da de dekker hele bladets bredde uten behov for skjøting. Enklere å få et jevnere resultat og enklere fra et teknisk synspunkt. Imidlertid er smalere stropper ofte billigere.

Den ene enden av stroppen har vanligvis en ring som du kan feste til for eksempel et dørhåndtak eller en krok, mens du holder stroppen utstrakt ved hjelp av håndtaket i den andre enden. Hold kniven med tommelen og pekefingeren mens du holder stroppen utstrakt med den andre hånden. Legg kniven ned med eggen av bladet vendt mot deg mens du trekker den bort fra deg over stroppen. Snu deretter kniven og trekk den mot deg, men nå med eggen vendt bort fra deg. Ikke ha det for travelt i begynnelsen, men fokuser på å få prosedyren riktig med en jevn bevegelse og en avslappet hånd. Pass på at kniven ikke setter seg fast og lager hull i læret. Gjenta 15-20 ganger på hver side og avslutt med å tørke stroppen ren.

Se hvordan du gjør her!

TIL VÅRE STROPPER

strigling-rakkniv-kullaberg

forberedelse: preparering av ansiktet

Et varmt og fuktig bad er ideelt, og mange velger å ta en varm dusj før barbering mens de renser ansiktet. Ellers kan du fukte ansiktet med varmt vann etter rensingen. Ikke tørk ansiktet, men la det være fuktig. Alternativt kan du fukte et håndkle med varmt vann og legge det over ansiktet. Påfør et pre-shave-produkt i form av barberolje direkte på den varme, fuktige huden - ikke skyll av, men la det være på.

Det neste trinnet er å tilberede et kremaktig skum i form av barberkrem eller såpe, som du påfører med en barberkost (Du kan tilberede kremen med fingrene, men resultatet blir bedre med en børste på grunn av friksjonen og det faktum at hårene lettere reiser seg). Fukt børsten i varmt vann og skum opp kremen eller såpen og påfør i sirkulære bevegelser. La skummet ligge på huden en stund før du barberer deg.

MER OM HVORDAN DU FORBEREDER HUDEN FØRE BARBERING

barberingsprosedyre

#1. Strekk huden med den andre hånden mens du holder kniven i et fast grep, men uten å spenne håndleddet.

#2. Vipp knivbladet til en vinkel på omtrent 30-35 grader. Begynn med å gå over alle områder med hår. Begynn med kinnene - dette er det største området og derfor lettere å barbere, mens hårene der ikke er så harde og krevende for bladet.

#3. Fortsett deretter med haken, som er den vanskeligste delen av ansiktet å mestre. Strekk huden på begge sider av kjeven med langfingeren og tommelen samtidig. Studer retningen på hårveksten. Området rundt haken og under munnen er vanskelig fordi det kan være vanskelig å nå, og på steder som under underleppen kan det noen ganger være vanskelig å gå med urviseren, og mange mennesker går nedenfra og opp, dvs. direkte mot hårretningen. Når det gjelder området over overleppen, er det vanligvis vanskelig å bli glattbarbert, så ikke la deg friste til å presse for hardt.

OBS! Unngå flere strøk i samme retning på samme område - dette kan forårsake irritasjon og rødhet. Bruk korte strøk, omtrent en centimeter lange. Påfør nytt skum etter hvert som du barberer deg hvis du føler at det er nødvendig.

#4. Påfør skummet på halsen hvis det har tørket inn. Det er her huden er tynnest, så risikoen for irritasjon eller kutting er størst her. Halsen er også det vanskeligste området når det gjelder den kompliserte retningen på hårveksten (selv om dette selvfølgelig er individuelt).

#5. Gjenta nå alle prosedyrene igjen i ansiktet og nakken med nytt skum og trekk mot håret vekstretning. Det er på dette stadiet at barbering er mest effektiv. Noen få personer med veldig sensitiv hud kan imidlertid måtte hoppe over dette trinnet og bare gå rett på.
Ikke glem å avslutte med å skylle ansiktet med kaldt eller lunkent vann (her kan du også se om du har gått glipp av noe hår), og påfør deretter en etterbarberingsbalsam eller etterbarberingsgel for å fukte og berolige huden din.

MER OM BARBERINGSTEKNIKK

OBS! Karbonstål er ikke rustfritt, noe som betyr at du må være nøye med å tørke bladet rent for skum, fuktighet og hårrester etterpå - avslutt gjerne med å påføre litt olje på bladet.

En gang i året bør du også slipe barberhøvelen din - dette krever imidlertid mange års øvelse med en slipestein, og det anbefales at du tar barberkniven din til en profesjonell innen feltet, det vil si med mindre du vet nøyaktig hvordan du gjør det selv. Merk imidlertid at det må være noen med spesifikk erfaring med barberkniver - å ta den til den vanlige lokale knivsliperen rundt hjørnet anbefales ikke. Hvis du vil prøve å lære å slipe, er et godt tips å kjøpe noen billige brukte kniver å øve på og ikke ofre din dyrebare tusen kroners kniv.

For flere tips, ikke glem å sjekke ut vår guidebok om skjegg og barbering, som dekker alle aspekter av barberingens fine kunst!

VÅRT SORTIMENT AV CUT-THROATS