Ta vare på din barberkniv

Stropping, sliping og vedlikehold

Tilhører du de som vil ha en ekte gammeldags barberstemning og vil ta steget videre fra shavetten og gå all in så har vi til slutt kommet frem til den gamle hederlige barberkniven. Her snakker vi stil og eleganse (og for mange kvinner – sex appeal), og du synes kanskje at det er verdt å kompromisse med den ekstremt hudnære barberingen hos shavetten for å i steden få oppleve hvordan det er å jobbe med et historisk verktøy som går hundretalls år tilbake og ta hånd om ditt verktøy like nøye som en bilentusiast vokser sin veteranbil. For mer ekte enn dette blir det ikke.

tahand-rakkniv

Kjenner du deg like sugen etter å ha forsøkt med shavetten eller den tradisjonelle barberhøvelen og bedømmer at du behersekr teknikken sånn nogenlunde, så kan du være klar for barberkniven. Til foskjell fra en shavette, så krever en barberkniv en hel del arbeide, kjærlighet og vedlikehold. Bladet er smidt noe som gjør at det krever omsorg, og det er et ansvar som faller på deg som eier om du vil ha et bra resultat. Men det er også en del av sjarmen– det er en livsstil og følelse av luksus som du investerer i som ikke kan sammenlignes med noe annet.

striglarochsten

En barberkniv består av to hoveddeler: et skaft (liknende det som en shavette har) og en kniv, som i seg har en egg (den skarpe langsiden) og en rygg. Kniven og skaftet sitter sammen med hjelp av en så kalt hale.

På de finere knivene er knivbladet ofte gulldekorert.

Det er veldig viktig at din barberkniv er laget av kvalitetsstål, ellers får du ikke tll en bra, vass egg og da kan du også glemme å få en effektiv barbering. Det beste materialet er så kalt kullstål (kjent for å gi meget bra skjerpe og vanlig i kokkekniver og også bilkarosserier) eller stål med sølv i. Disse finner du blant annet hos det tyske firmaet Dovo, som er en av de verdensledende innen barberkniver og tilbehør. Blant de mest vakkert utformede og høykvalitative håndlagede knivene finner vi franske Thiers-Issard Sabatier. Det fins også svenska merker som Heljestrand, laget i Eskilstuna, som holder høy kvalitet.

Rustfritt stål har vi sett i samband med utbyttbare dobbeltblad og det fungerte utmerket i den sammenhengen, men her er det definitivt ikke å anbefale (ser du en kinesisk barberkniv i rustfritt stål – joda, de fins for eksempel på second hand-markedet – ska du bare lukke øynene og lete videre). De går helt enkelt ikke å slipe til noen skjerpe.

Prisforskjellen på barberkniver ligger ellers som oftest i håndtaket og hvor eksklusive de er i utseende og valg av material. Bøffelhorn, spansk eik og ibenholt er generellt noen hundrelapper dyrere enn plast og perlemor-immitasjon (selv om variasjonen er stor). På de finere knivene er knivbladet ofte dekorert med gull. Er du ute etter noe helt spesiellt fins det faktisk barberkniver med skaft av ekte mammut (sertifikat medfølger), men da får du også punge ut med fem tusenlapper! Luksus skal koste.

Et litet utvalg av våre mange barberkniver

Eller se hele vårt sortiment av barberkniver her...

Barberknivens bredde måles i tommer og fins i størrelser mellom 3/8 tommer til 7/8 tommer og her er det nok en gang et spørsmål om individuelt valg og personlig smak som avgjør hva man foretrekker. Et bredere blad har mer plass til å ta opp rester fra skum og hårstrå men er samtidig også vanskligere å manøvrere. fronten av bladet kan også ha forskjellig form på forskjellige kniver men en rund front anses som regel å være enklest å barbere med og minsker risken for blodbad.

barberkniver lages også i forskjellige slipninger og her fins det grunn til å tenke seg om både en og to ganger – systemet kan virke komplisert men det er viktig å legge ned litt tid på dette ettersom det kan ha en viss betydelse for rett valg av kniv etter dine forutsettninger.

De vanligste slipningene er Full Hollow, 1/2 Hollow og 1/4 Hollow, dette indikerer hvor konkav den nedre delen av bladet er ved eggen. Jo mer konkav en kniv er, desto tynnere er den og dermed også hvassere. En Full Hollow er meget konkavt slipt og blir generellt mye skarpere og tynnere enn en 1/2 Hollow eller 1/4 Hollow. Og jo tynnere den er, desto vanskligere blir den også å mestre– så om du skal ha en Full Hollow bør du definitivt ha litt erfaring og en sikker hånd. En 1/2 Hollow og 1/4 Hollow (også kalt ”Wedge”, eller ”Kil”, etter sin form) er derimot rettere og mer diagonal i sin slipning ned mot eggen og derfor betydlig tyngre. Den blir stadigere og mer stabil å håntere, derfor anbefales den ofte til nybegynnere.

Er du riktig erfaren kan du gi deg i kast med en så kalt singing razor, en barberkniv som er ekstra skålslipt – altså Full Extra Hollow. Dette navnet har den fått ettersom den synger om du knipser på klingen. Dette er dog ikke noe som anbefales da det ødelegger balanseringen. Balansering er et kapittel for seg som er riktig komplisert. Som kuriosa kan vi nevne at 25 prosent av knivbladene som slipes til Full Extra Hollow må kasseres på fabrikken ettersom de ikke holder mål.

knivform

Kjente fabrikanter som Dovo anbefaler at man ikke sliper barberkniven mot en bryne før det er absolutt nødvendig, det vil si cirka en gang per år. Når du kjøper en barberkniv er den altid nyslipt, og om du vedlikeholder den regelmessig holder den en hel livstid. Det er derfor man gjør en såkalt stropping.

Stropping er en prosess som utføres på en lang lærrem (stroppen på engelsk kalt ”strop”) for å bevare barberknivens egg – ikke for å slipe kniven. Å stroppe barberkniven innebærer at du retter ut de mikroskopiske ”bølgene” eller ”bulkene” som din skjeggstubb har forårsaket på eggen ved seneste barbering. Ryktet sier at grovt skjegg er like tøfft som tynn kobbertråd, så du kan ju forestille deg hvordan eggen ser ut i mikroskop etter barberingen.

strigling

Det finns tre varianter av stropper (som oftest er av kalv- eller bøffelskinn og der Dovo er den mest kjente produsenten)

Den hengbare stroppen

Har en hake eller rung i den ene enden og et håndtak i den andre. Pelssiden, som er den blanke siden, skal være opp. stroppen skal deretter holdes strekt og kniven skal ligge med hela bladet flatt mot stroppen. Gents selger også en egen variant med ekte kalveskinn på framsiden og canvas på baksiden (canvassiden bruker du føre stroppingen på skinnsiden for å polere knivbladskantens skjerpe) samt en bredere stropp i rent kuskinn.

Ryktet sier at grovt skjegg er like tøfft som tynn kobbertråd.

Paddelstroppen

Er naturligvis utformet som – nettop – en paddel, og for å bruke den hviler du den enten mot et bord eller ditt kne. Bra om man synes at det er vansklig å holde den hengende stroppen strekt.

håndstropp

En variant fra produsenten Dovo som ser ut som en paddelstropp men er oppspent på en metallramme og som for mange føles enklere å jobbe med i begynnelsen. Den har ikke like stor stroppebredde som de övrige, dette innebærer at knivens hele bredde ikke blir stroppet i et drag men du får dra kniven flera ganger.

Når du stropper så tenk på at du holder stroppen strekt om du bruker en hengende variant. Første gangen du bruker stroppen – og deretter når den føles tørr – skal du bruke stroppepasta (det fins også spesielle lærbalsam). Fettet i pastan holder stroppen myk og smidig og gjør at kniven glir tregere. Du begynner med å smøre inn stroppepastan på pelssiden, som er den blanke siden (om Dovo er produsenten er det den siden av stroppen der du ser trykket ”Dovo”). Fettet arbeides deretter inn i skinnet med hånden. Stroppepastan behøver ikke å brukes ved hver stropping, bare når læret begynner å føles tørt.

Et litet utvalg av produkter for stropping

Eller se hele vårt sortiment  av stroppeprodukter her...

Når du stropper legger du kniven flatt mot stroppen og drar i knivryggens retning, først mot deg og deretter ifra deg. Hele tiden med knivryggen i den retningen du drar. Man behøver absolutt ikke noe trykk på kniven det holder med knivens egen tyngde. Dra kniven diagonalt over hela stroppens lengde. Når du snur kniven gjør du det med knivryggen mot stroppen, ikke eggen, ellers kommer du til å ødelegge både egg og stropp. Etterhvert som du stropper kommer ”bulkene” på eggen til å slutte seg mot midtlinjen og eggen blir rett og skarp igjen

Stropp ikke rett etter barbering, da er eggen porøs og en kraftig stropping kan medføre at den ytterste delen av eggen kan brytes eller delvis gå i stykker. Strop  derfor altid før du barberer deg, ikke etter.

Det er best å bruke stroppen før hver barbering, i ca 1–2 minutter, avhengig av hvor skarp eller sløv kniven er. Det viktigste er at man aldri drar kniven i samme retning som den skarpe siden, det ødelegger din dyrbare kniv ( og det er lett å skjære i stykker eller ødelegge stroppen i begynnelsen om man er uvant og gjør feil!). Du skal ikke heller vaske kniven etter stropping, det gjør du bare etter barbering.

Sliping skal man overlate til proffen og generellt anbefales det at man lar en spesialist ta hånd om kniven når det er tid for slipning. Det koster som mest et par hundrelapper med det kan det være verdt med tanke på de permanente skader som du kan tilføre knivbladet om du ikke vet hva du holder på med. Din lokale barbershop pleier å ha adresser og telefonnummer til spesialister innen sliping av barberkniver.

Generellt anbefales det at man lar en spesialist ta hånd om kniven når det er tid for slipning.

Skulle du alikevel føle at du har nok erfaring til å slipe selv skal du tenke på følgende: Når du sliper kniven på en bryne er det tvertom av når du stropper. Ved sliping drar du kniven med eggen først, men i skjærende bevegelser. Snu kniven mens den fortsatt ligger på stenen, med ryggen mot. Bevegelsen som oppstår kan sammenlignes med et åttetall. Vi anbefaler å ta en titt på noen av de instruksjonsfilmer som ligger på blant annet Youtube. Her kan også den erfarne finne bra tips og tricks. Og føler du deg usikker på teknikken kan det være en fordel å kjøpe noen brukte kniver å øve på før du legger din kostbare kniv mot stenen. Brukte barberkniver som duger til slipeøvelser kan du finne for under femtilappen.

slipning

Når du sliper skal du først ha noen form for olje eller vann på brynen– det spiller egentlig ikke noen rolle hvilken(vanlig oliven- eller rapsolje som de fleste har hjemme er helt okey). Når du slipt ferdig kan du teste kniven med hjelp av din negl. Griper kniven i neglen er slipingen ferdig og du kan begynne å stroppe kniven. Når kniven skarp nok for barbering skal du kunne skjære av et hårstrå.

barbering - teknikk og utføring