Why it's worth it - kamisori

Iwasaki Tamahagane Kamisori er barberknivens svar på samuraisverdet og den mest etterspurte barberkniven på markedet. Ordet Kamisori (Wa-Kamisori) er helt enkelt det japanske ordet for barberhøvel. 

tamahagane_1140x545_1

Formet fra samme stål som de legendariske samuraisverdene og med en herding som er anpasset for å skape den ultimate barberkniven er produksjonen i smien Sanjyo Seisakujo like komplisert og vansklig nå som da. Bare halvparten av forsøkene leder til en ferdig kniv. Den kniven som klarer seg igjennom alle trinn i den kompliserte produksjonsprosessen og forses med smiens stempler er et mesterlig stykke artisansk håntverk. Og, det som sies å være, verdens skarpeste barberkniv.

”Iwasaki Tamahagane Kamisorin er idag en legende innen barbering.”

hjernen bak kNIVen

Smiens grunder Kousuke Iwasaki viet sitt liv til de japanske nasjonalskattene. Fast bestemt på å lære seg å mestre produksjonen av Tamahagane, forlot han Tokyo universitet med dobble eksamen i litteratur og metallurgi for å bli lærling hos en mester. Etter at han selv til slutt ble mester startet Kousuke-san sin egen smie der han utviklet Tamahagane barberkniven, en ekstremt sjelden og verdifull bit av japansk historie. Kunnskapen gikk i arv og ble overført til sønnen Shigeyoshi Iwasaki-san og deretter til Ryuichi Mizuochi-san som idag produserer Tamahagane kniven. Det er slik de japanske tradisjonene og kunskapen føres videre og bevares.

Teknikken er komplisert. Kniven smes for hånd fra stål som lages på tradisjonell japansk måte fra jernsand; Tamahagane. Det er en lang prosess der rent kull og jernsand mates inn i en spesiell ovn, Tatara, lager etter lager til jernet fra sanden trer fram i asken. 

Denne "råe" Tamagane prosesses nok en gang for hånd, ved at det brettesom og om igjen, til det er rent nok for å smis. Vanligvis brukes dette stålet bare til japanske sverd, Katana, ettersom det er uvanlig rent og meget sjeldent. inneholdet av kull er 0,8% i dette stål, noe som Kousuke Iwasaki syntes var for lite. Det tok han ti år å komme fram til en egen metode som gav et høyere innehold av kull godt nok til å smi barberkniver. 

En kniv for mannen som setter pris på dens verdi

Idag kan du ikke få en bedre kniv enn Iwasaki Tamahagane Kamisorin.  Prisen ses som saftig av mange, men det er en kniv med en historie og kvalitet som kan holde i generasjoner. Med sin råe overflate og upolerte ytre utstråler Iwasaki Tamahagane Kamisorin en sjarmerende selvsikkerhet. Mannen som bruker den vet hva den er verdt.