Duftnoter: Kardemomme
Gents fokuserer på
Det er igjen tid for å løfte frem en ny duftnote, og denne gangen tar vi en titt på kardemomme, et krydder med orientalsk opprinnelse, men som for mange i Vesten forbindes med vinter, jul og baking.
Kardemomme er et aromatisk krydder som er mye brukt i både matlaging og baking. Kardemomme kommer fra frøene i kardemommeplantens frøkapsler, og har en unik, søt og lett krydret smak med hint av sitrus og mentol. Kardemomme er særlig populær i det indiske kjøkkenet og i Midtøsten, men i likhet med kanel er den også mye brukt i nordiske bakevarer som boller og kaker.
For nordboere er kardemomme mest forbundet med vinter og jul, mens det i Midtøsten og eksotiske land brukes daglig som hverdagskrydder året rundt. Kardemomme anses å ha flere sunne egenskaper, blant annet som antioksidant, men også gunstig for fordøyelsen.
KARDEMOMME SOM DUFTNOTE
Kardemomme brukes som en elegant og krydret toppnote i parfymer, og bidrar med en varm, aromatisk duft som er både søt og litt pepperaktig. Den har en kompleksitet som ofte balanseres med treaktige, sitrusaktige eller orientalske noter, noe som gir parfymer en eksotisk og luksuriøs karakter.
Kardemomme er populær i både herre- og dameparfymer, der den tilfører en subtil friskhet og dybde som gir duften både varme og friskhet. Den kombineres ofte med det søtere krydderet kanel, som tilfører en myk, gourmandaktig note.
Kardemomme kan brukes subtilt og elegant i en blanding av andre krydrete eller treaktige noter eller gis en mer fremtredende plass i duftpyramiden, noe som automatisk gir parfymen en varm og eksotisk karakter som gjør den perfekt til for eksempel vinteren.